Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Helgsmarrig Saffrans bouillabaisse – Fisk- och skaldjurssoppa

Skrivet av den 26 oktober, 2008 i Middagstipset

Ingredienser för  6   portioner

Saffransaioli

1 st

Ă€ggula

3 tsk

Vitlöksmos/pasta

1 pÄse

saffran

œ tsk

senap ljus, osötad

1 tsk

vinÀger

Ca 75 cl

1krm

matolja

cayennepeppar

Soppan

 

1 st

gul lök

2 st

3 st

morötter

STORA potatisar

œ st

purjolök

1 st

fÀnkÄl

1,5

fiskbuljongtÀrning

1 st

STOR röd paprika

8 dl

vatten

1 burk

krossade tomater

œ tsk

œ tsk

1 pÄse

œ tsk

timjan

cayennepeppar

saffran

hummerfond

 

salt

300 gr

fisk benfri, gÀrna vit fast

 

100 gr

peppar

lax

200 gr

Stora skalade rÀkor

1 burk

musslor

Tillagning
Saffransaioli:
1. Rör ihop Àggula med vitlök, saffran, cayenne, vinÀger och senap. TillsÀtt oljan försiktigt under omröring sÄ att oljan hela tiden absorberas. Saffransaiolin Àr klar nÀr den har samma konsistens som en majonnÀs.

2. StÀll kallt tills soppan Àr klar.

Soppan:
1. Hacka löken, dela potatisarna, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fÀnkÄlen. Ta bort kÀrnhuset i paprikan och skÀr i bitar. Förkoka potatis och morötter i buljongen. FrÀs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de fÄr fÀrg.

2. TillsÀtt fiskbuljong, potatis, morötter, tomat, saffran cayennepeppar och timjan. Koka upp och lÄt koka sakta i ca 10 minuter. LÀgg i den nedskurna fisken (Obs rejÀla bitar). Ett par minuter senare Àr det dags för rÀkor och musslor. Smaka ev. av med lite salt.

3. VÀrm upp soppan, men lÄt inte koka efter du har lagt i skaldjuren, de blir sega av att koka.

Servera, och du… Glöm inte saffransaiolin i kylen!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 har sagt sitt

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Helgsmarrig Saffrans bouillabaisse – Fisk- och skaldjurssoppa”

  1. Det här sa Camilla den 26 oktober, 2008 klockan 18:14 1

    Gud vad gott! 🙂 Jag gillar inte musslor, men resten lĂ€t supergott.
    .

    Jo men det gÄr ju att hoppa över dem eller för de andras skulle pilla bort dem.
    🙂
  2. Det här sa Linda den 26 oktober, 2008 klockan 20:26 2

    Åh… sĂ„ gott…
    Vi har Ă€tit överbliven krabba sen igĂ„r. Fast idag fick vi komplettera med lite bakad potatis och kycklingröra ocksĂ„…

    Mumsigt, fast jag Àr dÄlig pÄ krabba. Inte för att jag inte tycker det Àr gott utan för att jag aldrig lÀrt mig att Àta dem ordentligt. Men jag gillar definitivt smaken.

Trackback URI | Comments RSS

Vad tycker du?