Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Piska funkar inte…

Skrivet av den 8 september, 2009 i Den motvillige motionÀren

WhipTĂ€nk jag mĂ€rker att jag lĂ€gger pĂ„ mig men fĂ„r liksom inte stop pĂ„ det… Carina vill ha med mig pĂ„ GI men jag tror inte pĂ„ dieter jag tror pĂ„ att Ă€ta efter hur mycket man förbrĂ€nner. Problemet Ă€r ju att jag inte förbrĂ€nner tillrĂ€ckligt. AlltsĂ„ behövs trĂ€ning… USCH!

Och nĂ€r nĂ„gon sĂ€ger men skĂ€rp dig eller liknande som till ex Blossom Tainton sa pĂ„ radion för nĂ„gon vecka sedan, ja dĂ„ blir jag bara arg, ledsen, förbannad och tappar all motivation att ens försöka… Fy vilken omotiverande mĂ€nniska, hur kĂ€ck och hurtfriskt trevlig hon Ă€n lĂ„ter sĂ„ hör jag bara dolt förakt. Ja nu kanske hon inte alls Ă€r sĂ„dan men det Ă€r det jag hör nĂ€r hon sĂ€ger sĂ„na saker.

Min naprapat/sjukgymnast Ă€r dĂ€remot bra… Han dömer inte uppmuntrar bara. SĂ„na mĂ€nniskor blir jag sporrad av. De ger positiva vibbar. Synd att han inte Ă€r PT ocksĂ„, han skulle vara vĂ€rd sina PT-kronor för min del. Jag vill klara av det han slĂ€nger pĂ„ mig, blir irriterad pĂ„ mig sjĂ€lv och försöker. Vet inte om han lĂ€st av hur han ska hantera mig men jag blir peppad inte deppad efter att jag varit dĂ€r. Vet faktiskt INGEN som lyckats motivera mig med nĂ„got som Ă€r sĂ„ trĂ„kigt tidigare. M har ju motiverat mig till cykling… men cykling Ă€r ju kul fast det Ă€r trĂ€ning sĂ„ han har inte behövt kĂ€mpa i samma motvind. Fast i Ă€rlighetens namn sĂ„ Ă€r nog M min bĂ€sta motivation för att han finns dĂ€r och stĂ€ller upp och slĂ€par ivĂ€g med mig Ă€ven om jag faktiskt anar ett visst fördömmande hos honom ocksĂ„, eller det kanske ocksĂ„ bara Ă€r en kĂ€nsla.

Hur som helst, jag Àr nog en sÄn som funkar bÀst nÀr jag fÄr en uppmuntrande klapp pÄ ryggen och hejarop, men piska och morot har motsatt effekt.

10 har sagt sitt

10 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Piska funkar inte…”

 1. Det här sa Carina den 8 september, 2009 klockan 17:15 1

  Gi tillsammans med trĂ€ning sĂ„klart, handlar ju om att byta livsstil helt och hĂ„llet vettu 🙂

  Tror pĂ„ vanlig kost och motion… Jag hĂ„ller dock pĂ„ med vanligkost + för mycket gott och ingen moton…
  SĂ„ trĂ€ningen kan vi ju motivera varandra med, men kosten vill jag inte hĂ„lla pĂ„ med nĂ„gon diet… Tror som sagt inte pĂ„ dem
 2. Det här sa Anne den 8 september, 2009 klockan 21:35 2

  Jag tror du skulle Ă€lska att yra runt i afro med mig :). Jag Ă€r bara positiv och peppande 🙂

  Ja kanske det… Inget jag skulle fĂ„tt för mig innan jag lĂ€ste din blogg dock 😉
 3. Det här sa F den 9 september, 2009 klockan 19:47 3

  sv; haha utveckla det dÀr svaret nu

  Herregud det skulle behöva sn alldeles egna blogg!
 4. Det här sa F den 9 september, 2009 klockan 20:03 4

  sv; Ä vad Àr det?

  jepp, jag Ă€r jobbig 🙂

  Jamen du har inte svarat pÄ vad som ger pensionÀrspoÀng!
 5. Det här sa Linda den 9 september, 2009 klockan 20:07 5

  Jag tror att dom allra flesta funkar sĂ„… beröm Ă€r bĂ€sta moroten.

  Jag satt igĂ„r och önskade hinna med lite spinning den hĂ€r terminen. men det Ă€r sĂ„ tight pĂ„ kvĂ€llarna. Och sĂ„ vill jag inte missa middag med famlijen eller nattningen av bus heller… (ja jag vet – det Ă€r kanske fĂ„nigt) Men jag tror det ska funka. Jag VILL det ska funka!

  Varför Àr det inte fler som motiverar pÄ det sÀttet dÄ`? Jag tycker det Àr bra konstigt om de skulle fÄ bÀttre resultat pÄ det viset.
 6. Det här sa Maria den 11 september, 2009 klockan 0:36 6

  Jag visste inte riktigt om jag skulle kommentera det hĂ€r, med tanke pĂ„ att folk kan ha sĂ„ starka Ă„sikter om Ă€mnet. Men nu skriver jag Ă€ndĂ„ och hoppas att jag inte trampar pĂ„ nĂ„gon. 😉

  Du skrev:
  ”jag tror pĂ„ att Ă€ta efter hur mycket man förbrĂ€nner. Problemet Ă€r ju att jag inte förbrĂ€nner tillrĂ€ckligt. AlltsĂ„ behövs trĂ€ning
”

  Och jag tror tyvÀrr att det Àr att börja i fel Ànde, eller resonera baklÀnges, eller hur jag ska uttrycka det. Kosten har ju större betydelse Àn trÀningen om man vill gÄ ner i vikt.

  JĂ€mför att lĂ„ta bli att Ă€ta en chokladkaka med hur mycket motion det skulle krĂ€vas för att kompensera om man Ă„t den. Om man vill gĂ„ ner i vikt men tĂ€nker ”jag vill inte fokusera pĂ„ maten, jag trĂ€nar mer istĂ€llet” sĂ„ kommer man fĂ„ trĂ€na vÀÀÀÀldigt mycket. Jag tycker att det verkar vara att göra det onödigt svĂ„rt för sig.

  Jag förstĂ„r absolut att kan tĂ€nka sĂ„, för det finns sĂ„ jĂ€kla mycket skumma dieter och skitsnack, men man kan ju Ă€ndra sina matvanor till det bĂ€ttre utan att hoppa pĂ„ nĂ„gon specifik diet. 🙂

  Jomen det Ă€r precis sĂ„ jag tĂ€nker… alltsĂ„ Ă€ta ”vanlig” mat utifrĂ„n det man förbrĂ€nner. SĂ„ klart mĂ„ste man Ă€ndra dĂ„liga vanor men det betyder inte att man mĂ„ste börja med nĂ„gon diet bara Ă€ta ”vanlig” mat och trĂ€na. Dieter som GI, mfl funkar sĂ€kert, men sĂ„ kan man inte leva resten av livet. Det gĂ€ller att förĂ€ndra sĂ„ att det blir en ny vettig vana som hĂ„ller Ă€ven fortsatt. Men jag tror inte att bara förĂ€ndrade matvanor rĂ€cker för min del och inte bara att börja trĂ€na. Men börjar man inte alls tja dĂ„ lĂ€r det som sagt inte bli bĂ€ttre alls.
 7. Det här sa Stefan den 11 september, 2009 klockan 20:28 7

  Du kom pĂ„ en sak, vi mĂ„ste ta reda pĂ„ vilken motivationfaktor som Ă€r din. Kan lite om det dĂ€r, stĂ„r ju och hĂ„ller kurs om just ” Rick Maurers” 5 olika motivationsfaktorer. Ps det ingĂ„r valfri dryck vid genomgĂ„ngen.

  Ja för det Ă€r fĂ„ som lyckas motiverar mig… vĂ€ldigt fĂ„, sĂ„ den biten mĂ„ste jag liksom sköta sjĂ€lv. Kunde ju vara ba att veta vad man gĂ„r igĂ„ng pĂ„ liksom 😉
  T.ex den dĂ€r jordgubbsdrickan 😉
 8. Det här sa Linda den 12 september, 2009 klockan 12:21 8

  Nej det har inte hĂ€nt nĂ„t. jag har bara varit sĂ„Ă„ fruktansvĂ€rt trött pĂ„ kvĂ€llarna. Har inte ens orkat titta Ă„t datorn och kameran. Och dĂ„ Ă€r det illa…. det kĂ€nns som att allt snurrar i 180 och att jag inte riktigt hinner med. men nu Ă€r det helg och vi höstfixar i lilla gula. har glömt kamerasladden, men telefonen har jag sĂ„ jag har för avsikt att visa hur det ser ut i bus och vĂ„rt sovrum efter fönsterputs och nya gardiner och sĂ„nt…

  Ja för att det gÄr lite tid utan att jag skriver hör ju liksom till vanligheterna. SjÀlva Àr vi riktigt sjuka, blev hemskickad frn jobbet i torsdags. Det var nog tur för jag har bara blivit sÀmre. M har ocksÄ blivit sjuk nu. Det var nog tur att vi inte trÀffades förra helgen.
 9. Det här sa Maria den 12 september, 2009 klockan 20:15 9

  Du har sÄ rÀtt, sÄ rÀtt
  kramen

  Ja jag tror det… Men usch vad svĂ„rt att göra rĂ€tt!
 10. Det här sa Linda den 12 september, 2009 klockan 23:24 10

  stackare… det Ă€r vĂ€l inte gris…??? Ni hinner vĂ€l bli friska till… nĂ€r Ă€r det nuj ni far?

  Vi vet inte om det Ă€r gris eller inte…sjuka Ă€r vi… Att vi hinner tillfriskna fĂ„r vi verkligen hoppas, annars blir jag en vĂ€ldigt depprimerad och ledsen mĂ€nniska đŸ˜„