Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Skicklig urmakare sökes!

Skrivet av den 15 januari, 2009 i Svammel

Är sĂ„ trött pĂ„ att inte kunna sova tillrĂ€ckligt! Jag kunde inte somna i tid igĂ„r heller trots att jag loggade ur och kröp ner i sĂ€ngen. Jag tror inte mitt sömntryck Ă€r anpassat för ett 24 timmarsdygn överhuvudtaget och framför allt inte för ett dĂ€r natten pĂ„gĂ„r halva dagen ocksĂ„!

Jag fÄr nog finna mig i att Ekvatorn borde vara min optimala boplats och att jag nog skulle jobba som sÀngprovare eller sÀngdemonstratris.

En sak med sömn som jag tyckte var ruggigt spÀnnande Àr hur sömnen liksom styrs med hjÀlp av sömntrycket. Jag mÄste sitta i nÄgon sorts tryckkammare konstant!

Under dagen nÀr vi Àr vakna ökar gradvis sömntrycket, som Àr den kraft som sÀger Ät oss att vi ska sova. Samtidigt ökar dock ocksÄ den inre klockans vakenhetssignal, för att vara som starkast framÄt eftermiddagen/kvÀllen. DÀrefter börjar vakenhetssignalen sjunka, och vi faller i sömn av det sömntryck som byggts upp under dagen. Under natten minskar gradvis ocksÄ vakenhetssignalerna frÄn den inre klockan. PÄ morgonen och förmiddagarna hÄller vi oss vakna pÄ grund av att sömntrycket Àr sÄ lÄgt, medan vi pÄ eftermiddagar och kvÀllar, nÀr sömntrycket Àr högre, hÄller oss vakna pÄ grund av vakenhetsstimulerande signaler frÄn den inre klockan.

Min inre klocka tickar helt klart inte som den ska, vart finns det en urmakare som kan fixa den mÄntro?

Ingen har tyckt till än