Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Jävla tomten! Kom för tidigt och nu har jag bulle i ugnen.

Skrivet av den 7 december, 2008 i Bakat & smaskigt

Jo jag brukar ju som bekant oftast svära över ”Jävla Leila” då hon frestar mig till allt möjligt onyttigt i köket. Idag kom tomten till mig, lite tidigt men jag hade ju önskat mig något som helst skulle börja användas innan julen. Jävla tomten! Ja för nu så ska jag bli mer bullrumpa än vad jag är, lussedegen står på jäsning i köket så vi får hembakade kissar till Lucia nästa helg.

Kan säga att det helt plötsligt blev barnsligt enkelt med vetedegen som vi kämpat med tidigare, ska bli spännade och se om jag fick till degen (Kan vara för lös). Sen ska jag göra något jag längtat efter länge men som är så himla jobbigt att vispa, nämligen klappgröt. Hmmm måste nog gå och shoppa lingonsylt bara för att!

Tomten är nog inte så dum endå.

RECEPT Saffransbullar aka lussekatter:

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Lussekatter med kesella som blir safftigare.

Saffransdeg:

 • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 1 burk (à 250 g) kesella (valfri fetthalt)
 • 2 frp (à 0,5 g) saffran
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • ca 13 dl vetemjöl

Pensling:

 • 1 st ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 4 delar. Baka sedan ut 8 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

5 har sagt sitt

5 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Jävla tomten! Kom för tidigt och nu har jag bulle i ugnen.”

 1. Det här sa C a m i l l a den 7 december, 2008 klockan 20:25 1

  Näää, har du köpt eller fått en Kitchen Aid?
  Kram!

  Japp tomten M släpade med mig på julklappsshopping så att jag fick välja färg. (Det fanns röd, svart och vit) Jag ville helst ha vit så det blev kanon ju.
 2. Det här sa Linda den 7 december, 2008 klockan 20:41 2

  Hörru.. det där var ingen dålig klapp. Fast jag hade vela ha en röd! 😉 Synd vi inte får smaka dina nybakta kissar – jag hade gärnat varit med och kollat om julklappen funkat bra!

  kan bara tala om att de blev fantastiska… och enkelt var det. Minns hur jag och M slet sist nu var det nästan som om de bakade sig själva.
 3. Det här sa Carina den 7 december, 2008 klockan 21:15 3

  VA??!!
  Du har fått en vit Kitchen Aid alltså!!
  Undrar om din taktik skulle funka på min Stefan också 😕
  Precis som du så skulle jag baka mer och mer och bli smalare
  och smalare……NOT, jag ljög, sockerberoende som jag är
  skulle jag äta bullar & mjölk varje kväll tippar jag!

  Axel ja, den underbara missen som fått mitt hundtickande
  hjärta att lämna plats för en liten missemirr också,
  trodde jag aldrig skulle hända faktiskt 🙂

  Japp det har jag fått…
  Är inte säker på vilken taktik jag använde mer än att drömma. Om du menar att du skulle lova att laga mer mat från scratch så tror jag det funkar på Stefan också… M längtar efter potatis mos gjord med Kitchen Aiden … 😉 Kan meddela att det gått åt maaasssssor med lussebullar redan. Så många att M avbeställt Middagen ikväll.

  Mmm han är inte bara charmig…han är snygg också.

 4. Det här sa Linda den 7 december, 2008 klockan 21:31 4

  Tror jag det… med en sån i köket går väl allt som en dans.

  Fleecepläd har jag använt många gånger. Har julkort där jag använt röd pläd. Och bilder med vit pläd… den ger ingen reflex från blixten så jag gillar det.

  Jag har också bara svartvit laserskrivare. men svärmor har färgbläckstråleskrivare. Jag snyltar där!

  Hmmm kan kanske snylta av M… han har färgskrivare 🙂

  Om jag kunde få kissarna att posera snyggt som Bus skulle det vara värt att hänga upp, men de går aldrig dit jag vill. Det är som om de vet om att jag vill fota.

 5. Det här sa Charlotte den 12 december, 2008 klockan 16:50 5

  Åh, hembakta kissar… ät en för mig också, här blir det bara köpekakor i år.
  .

  Ja här har det ätits både för dig och flera andra.
  😉