Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Innerstadsknark?

Skrivet av den 27 september, 2008 i Svammel

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla detta fenomen men hÀr pÄ söder verkar det som om chokladkaka Àr betydligt hetare Àn hashkaka. I alla fall om man ser till utvecklingen i nÀrbutikerna, dÀr har nÀmligen just de tydligen sÄ begÀrliga Marabou-tvÄhundragramskakorna flyttats bakom disken. NÄgot förvÄnande Àr att tvÄhundra gram tydligen mer beroendeframkallande Àn hundra gram, nÄgon förklaring pÄ detta har forskarna inte kunnat komma fram till. Kvar pÄ hyllan finns i alla fall bara en lapp som talar om att de snattas i kopiösa mÀngder och att det gÄr bra att frÄga chokladlangaren i kassan om att fÄ köpa en fix. NÄgon som har en förklaring?

Beroende:
‱ Choklad innehĂ„ller Ă€mnet teobromin som nĂ€rmast liknar koffein, dock utan samma beroendeframkallande effekt som koffeinet.
‱ I choklad finns fenyletylamin, en stimulerande substans som mycket svagt pĂ„minner om amfetamin. Detta Ă€mne höjer blodtrycket och fĂ„r hjĂ€rtat att slĂ„ snabbare. Det Ă€r dessutom samma Ă€mne som kroppen utsöndrar nĂ€r du Ă€r kĂ€r eller förĂ€lskad.
‱ Chokladsug hos kvinnor hĂ€nger oftast ihop med hormonsvĂ€ngningar under menstruations cykeln
‱ Choklad brukar associeras med lust och njutning vilket ju kan hĂ€nga i hop med just chokladsug.
‱ Choklad pĂ„verkar utsöndringen av endorfiner i kroppen. Endorfiner ger oss en euforisk lyckokĂ€nsla (liknande den man kan kĂ€nna efter ett trĂ€ningspass eller efter att ha haft sex) det Ă€r dessutom smĂ€rtstillande. Om choklad Ă€r bĂ€ttre Ă€n sex? Tja, det Ă€r ju ett gott substitut i alla fall.
‱ Inga studier pekar dock pĂ„ att man fĂ„r fysiologiska abstinensbesvĂ€r av att avstĂ„ frĂ„n den chokladkaka man brukar Ă€ta.

SÄ vitt jag kan förstÄ sÄ Àr alltsÄ inte chokladen i sig beroendeframkallande, men oemotstÄndligt gott tycks det i alla fall. 

 

3 har sagt sitt

3 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Innerstadsknark?”

 1. Det här sa Linda den 27 september, 2008 klockan 22:38 1

  Hmmm… nu mĂ„ste jag gĂ„ ta en centerbit, som ligger i vĂ„r lösviktsskĂ„l… Choklad finns Ă€ven i tĂ„rtan. Choklad Ă€r gott – i mĂ„ttliga mĂ€ngder. Som allt annat!

  Ja jag undrar vad som tagit Ät mÀnniskor. Det finns lyxig Lindts choklad kvar pÄ hyllan brevid, den Àr orörd och behöver inte gömmas undan. Ett riktigt mysterium.
 2. Det här sa Carina den 27 september, 2008 klockan 22:47 2

  Jag tror visst att choklad Àr beroendeframkallande,
  i alla fall Àr jag beroende, en bit om dagen petar
  jag allt i mig faktiskt…….men med lite dĂ„ligt samvete
  kanske jag ska tillÀgga!

  jag tycker INTE du ska ha dĂ„ligt samvete. Men kroppens kĂ€rlek till fett och socker kan bidra till ditt ”beroende”. SĂ„ lĂ€nge du inte snattar har du det nog under kontroll 🙂
 3. Det här sa C a m i l l a den 27 september, 2008 klockan 23:52 3

  Va? Är det sant? Snatta en choklad för 20:-, dĂ„ Ă€r man vĂ€l desperat…
  Jag köpte en Marabou Amigos i dag som vi kĂ€kat upp nu pĂ„ kvĂ€llen. Har du testat den? Mmmm! Lite salt, lite crispig, lite Marabou – helt perfekt tycker jag.
  NÀ, nu mÄste jag dyka till sÀngs hÀr om jag ska orka jobba i morgon.
  Kram!

  Nope sjĂ€lv föredrar jag Lindts choklad eller Fazer, sĂ„ det Ă€r helt klart inte jag som Ă€r snattaren 😉
  Sussa sött!