Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Lindas – Köttfärsrulle med Seranoskinka och Cashewnötter

Skrivet av den 18 augusti, 2008 i Middagstipset

När jag och M pratar om ”dyr” mat pratar vi inte pengar, det handlar om kalorier. då blir det lättare att förstå hur mycket man ska äta i jämnförelse med hur mycket man förbränner. Säg att du äter en middag med 1000 kalorier då har du inte mycket kvar att äta frukost lunch och mellanmål med. Då är det en mycket dyr måltid. För man har inte råd att äta hela dagen. Alltså har man en kaloribudget som man följer.

Normalt kaloriintag:
Män 2500-3000, kvinnor 2000
För viktminskare: 1500

Så vill man t.ex. gå ner i vikt ska man fördela de 1500 kalorierna jämt över dagen. För att inte bli sugen att snaxa är det bra att välja mat som håller en mätt länge. Lindas köttfärsrulle tillsammans med potatis blir en rejäl middag som inte blir för ”dyr” när man vill hålla vikten (jag har modifierat Lindas originalrecept lite). Vill man gå ner i vikt kanske den är lite ”dyr” men det kan man kompensera med motion. Jag la in receptet i aftonbladets viktklubb och då ser det ut så här.

1 portion = 553 kcal


Ingredienser

400 gram

nötfärs 5 % fett 

2 st

ägg

1 tsk

chicken and steak peppar

0.5 tsk

salt

0.5 gram

grillkrydda

0.5 tsk

pepparmix

120 gram

Seranoskinka

2 msk

cashewnötter

1 dl

basilika färsk

1 dl

timjan färsk

30 gram

ost 28 % fett

2 dl

tomater passerade

4 dl

tomater passerade med basilika och örter

1 tsk

salt

0.5 tsk

pepparmix

1 krm

socker

2 klyfta

vitlök

1 msk

olivolja

800 gram

klyftpotatis

Sätt på ugnen på 200 grader.
Klyfta potatisen, spraya på lite olivolja och salta. Ställ in potatisen i ugnen

Blanda ihop ingredienserna till färsen och platta ut till en stor fyrkant, kanske 1½ cm tjock, på en bit bakplåtspapper. Lägg på tre skivor seranoskinka från ena sidan. (Lämna inte fullt halva färsdelen utan fyllning) och fortsätt sen med en sträng nötter och de färska kryddorna. Hyvla över några ostskivor. Lägg sen på resterande skinka. Börja rulla från sidan med fyllning och ta hjälp av bakplåtspappret för att få en jämn och fin rulle (som när man gör sushi) Klappa ihop ordentligt vid skarven och täta sidorna så inget av fyllningen syns. Lägg över i ugnssäker form.

Ställ in i ugnen tillsammans med potatisen när potatisen gått i ca 15minuter. Efter ytterligare ca 15 min häller man över tomatsåsen. Låt det även komma på själva rullen. Låt sedan stå och ugnsbaka medan tomatsåsen puttrar i ca 15 minuter innan du vänder potatisen, låt allt gå ytterligere 15 min.

En har tyckt till än så länge

En har tyckt till när det gäller mina tankar om “Lindas – Köttfärsrulle med Seranoskinka och Cashewnötter”

 1. Det här sa Linda den 18 augusti, 2008 klockan 22:37 1

  Hoppsan så prydligt det där såg ut då.. jag kan ju snart gå in till dig och läsa mina egna recept snyggt upplagt!

  Ang sängar: Jag VÄGRAR sova i en säng med en decimeterstor glipa mellan madrasserna. Det första jag fixar är en mjukare skarv. Och städerskan brukar sätta tillbaka den när hon bäddat! Åtminstone efter att jag stoppat tillbaka den andra gången! 😛

  Japp det blir ju så när jag lägger upp det i viktklubb. bara att klippa och klistra 😉
  Som du ser fick pastan stryka på foten. Både för att det är ”dyrt” men potatisklyftor i ugn är ju så sjukt gott.

  Angående sängen så är det samma här. I år var det nog första gången det inte var någon glipa mellan madrasserna, deet har jag aldrig varit med om i Grekland förut.