Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Byrokraternas paradis

Skrivet av den 15 november, 2007 i Resor

Peter the 1st hotelJa sÄ var hotellet bokat ocksÄ, dÄ jag inte direkt hittar i Moskva som om det vore min egen ficka har jag bokat samma hotell som min fd kollega anvÀnde. Att köpa och betala resa och hotell pÄ nÀtet tja det gick ju bra. Vi reser med SAS och jag bokade samma hotell vi anvÀnt tidigare sÄ det var ju inga större problem nÀr jag vÀl fÄtt namnet pÄ hotellet. Nu ÄterstÄr bara att fixa visum ocksÄ. Eller bara och bara, DET visade sig vara den riktiga utmaningen.

NÀr man ska söka visum mÄste man ha en massa papper.
VIKTIGT att kolla att alla namn stavas korrekt och att alla datum stÀmmer pÄ samtliga papper, varje papper Àr personligt alltsÄ mÄste du införskaffa ett för varje resande.

 1. Kontrollera att ditt pass Àr giltigt sex mÄnader efter visumets förfallodag, och att det har minst tvÄ lediga sidor. Inga skador pÄ passet godkÀnns.
 2. Boka flygbiljett och hotell.
 3. Kontakta hotellet för att fÄ ett papper som kallas Reservation guarantee agreement
 4. Fyll i formulÀret och FAXA tillbaks till hotellet med kopia pÄ bÄde fram och baksidan av ditt kontokort, med underskrift, kostnad för att pÄ detta sÀtt fÄ en turistvoucher Àr 800 rubel.
 5. Du fÄr tillbaks en turistvoucher som visar att du betalat för din vistelse och att du har bokat logi.
 6. Kontakta ditt försÀkringsbolag för att fÄ ett intyg om att du Àr försÀkrad under hela resan och tre mÄnader framÄt. Det ska ocksÄ innehÄlla namn och födelsedatum. (Det var hyfsat lÀtt, det gick att fylla i en bestÀllning pÄ nÀtet. Fick dock tillbaks med felaktigt datum dÄ intyget ska gÀlla över Ärsskiftet.)
 7. Ta passfoto
  • vĂ€lliknande och inte Ă€ldre an 6 mĂ„nader, hela ansiktet mĂ„ste synas;
  • tagna utan huvudbonad eller nĂ„got skydd;
  • tagna rakt mot en jĂ€mn ljus bakgrund.
 8. Skriv ut ett visum formulÀr och fyll i samtliga frÄgor, det ska vara undertecknat och daterat personligen av den sökande.
 9. Bege dig till Ryska ambassaden och lÀmna in dina handlingar. De kan vÀlja att bjuda in dig för undersökande frÄgor angÄende din vistelse.
  • Pass
  • Visumansökan
  • Passfoton
  • Turistvoucher
  • FörsĂ€kringsintyg
 10. Be till gudarna att du fyllt i allt korrekt och inte har missat nÄgot papper för dÄ skrotas hela din ansökan och du fÄr börja om igen.

Jag Äterkommer nÀr allt Àr fixat och jag stÄr dÀr med biljetter, bokningsbekrÀftelser och visum till alla tre. DÄ kommer jag att vara MYCKET nöjd. Efter allt detta krÄngel önskar jag att jag fick en chans att turista lite ocksÄ.

2 har sagt sitt

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Byrokraternas paradis”

 1. Det här sa Camilla den 15 november, 2007 klockan 16:49 1

  GÀÀsp, vad drygt… massa onödiga grejor att fixa med. VaddĂ„ visum… ? Det lĂ„ter verkligen urĂ„ldrigt tycker jag. Hoppas du fĂ„r till alla 100 punkterna pĂ„ listan och fĂ„r ditt visum i alla fall.
  Kram!

 2. Det här sa Cia den 15 november, 2007 klockan 16:54 2

  Camilla: Skojar du att det Ă€r drygt. JĂ€rnridĂ„n har visst inte fallit helt. 😕