Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Slappsöndag

Skrivet av den 22 februari, 2009 i Bakat & smaskigt

Det blev en slappsöndag för min del tills M fick myror i rumpan, jag orkade inte gÄ ut för oj vad ont i magen jag har haft. DÄ kom jag pÄ att vi kunde ju baka sÄ det blev kumminbröd. Bullarna var lite vÀl onyttiga. SÄ klart hade jag inte huvudet med mig och anvÀnde dubbel mÀngd jÀst. Det blev ett gigantiskt bröd men det blev riktigt gott. Det kommer jag att göra fler gÄnger. Helt eget recept dessutom

Ingredienser 1 Monsterkumminbröd:
‱ 5 dl vatten
‱ 2 tsk hel kummin
‱ 50 g jĂ€st
‱ 3 msk olivolja
‱ 1 1/2 tsk salt
‱ 3 dl rĂ„gmjöl
‱ 8-10 dl vetemjöl

SÄ hÀr bakar du mitt monster:
Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med kummin. LÄt stÄ och svalna tills vattnet har blivit fingervarmt (37 grader). Smula jÀsten i en degbunke och rör den slÀt med olja, salt och degvÀtska.
TillsÀtt rÄgmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop det hela till en smidig deg. LÄt jÀsa under bakduk cirka 30 minuter.
KnÄda degen och forma den till ett avlÄngt bröd. LÀgg brödet pÄ bakplÄt med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Gör ett rutmönster pÄ brödet med en vass kniv. GrÀdda brödet i ugnens nedre del tills det har blivit gyllenbrunt (För övrigt min hemkunskapslÀrares favorit uttryck och det ska sÀgas pÄ bred skÄnska), 35-45 minuter i 175 graders ugnsvÀrme. LÄt svalna under bakduk sÄ fÄr den inte sÄ hÄrd skorpa.

Inte bara jag som haft slappsöndag ser man pĂ„ bloglovinÂŽ 🙂
slappsondag

4 har sagt sitt

4 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Slappsöndag”

 1. Det här sa Carina den 23 februari, 2009 klockan 19:55 1

  Men herre gud du gör egna brödrecept sÄ bara,
  skulle jag dÄ aldrig vÄga, har aldrig nÄgonsinn
  varit en ”fena” pĂ„ bak och lĂ€r aldrig bli Ă€ven
  om jag Àlskar att stöka i köket!

  Nja jag hade inte det som behövdes till kumminbröd och ville inte handla fler mjölsorter och sĂ„ gjorde jag fel och …tja heltplötsligt hade jag bakat ett jĂ€ttegott bröd i alla fall! Kanske kommer frĂ„n barndommen dĂ„ jag försökte baka muffins i solen för att jag inte fick anvĂ€nda ugnen nĂ€r jag var sjĂ€lv. Experimentlusta med lite man tager vad man haver. GĂ„r det sĂ„ gĂ„r det.
 2. Det här sa Linda den 24 februari, 2009 klockan 14:43 2

  jag och baka gĂ„r inte sĂ„ dĂ€r jĂ€ttebra ihop. Kanske för att jag Ă€r sĂ„ pass osĂ€ker pĂ„ bakning sĂ„ jag mĂ„ste följa ett recept till punkt och pricka. Det gillar jag INTE. NĂ€r jag lagar mat kan jag ju dutta i lite si och lite sĂ„… jag vet Ă€ndĂ„ att det kommer bli bra.

  Nja att det funkar med mig och bakning Ă€r nog mest tur…
  För tja jag vet lite vad jag kan Ă€ndra och ibland blir det Ă€ndrat helt av misstag 😉
 3. Det här sa ina den 24 februari, 2009 klockan 16:36 3

  hej! blev glad över din humor igen! hoppas det gĂ„r bra med allting, vĂ„rsolen tittar fram ibland, trots de stora snökupor kan man se slutet pĂ„ vinterlidandet iaf ➡ ska tĂ€nka pĂ„ dina bullar. kummin tycker jag om. kram 😀

 4. Det här sa C a m i l l a den 24 februari, 2009 klockan 21:17 4

  God kvĂ€ll! Du Ă€r utmanad hos mig. 🙂
  Kram!