Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Moskva i rasande fart.

Skrivet av den 14 december, 2007 i Resor

Detalj frÄn ett smidesstaket

Förmiddagen skulle bjuda pÄ lite snabbsightseening och sÄ skulle grabbarna shoppa. Jo de Àr vÀrre Àn fruntimmer sÄ det passade jag pÄ att pÄpeka. Jag fick antagligen igen genom att de höll ett för mig hopplöst tempo, alltid 50 meter före. Herregud hur ska man hinna fota i det tempot.Röda torgetVi gick mot röda torget frÄn hotellet och genade genom Tsum, varuhuset som tÀvlar med Gum att vara det mest fashionabla i Moskva. Ilya hade gissat pÄ att de nog inte öppnade före 10:00, dÄ Moskvas rika kvinnor nog inte vill stressa upp pÄ mornarna för att orka shoppa. I Moskva bor det flest miljardÀrer i vÀrlden och det mÀrktes! Martin fick syn pÄ ett par snygga skor som han kunnat tÀnka sig om de inte kostat 5500 kronor. Chocken lyste i hans ögon vid upptÀkten. SjÀlv skrattade jag dÄ det i min vÀrld Àr vad ett par riktigt lÀckra damskor kostar och dÄ Àr det bara ett par remmar pÄ en sula med klack. Vidare mot rödatorget.

TyvÀrr fick jag inte uppleva rymden dÄ de smÀllt upp en jÀtteskridskobana mitt pÄ torget. Fast rÀtt maffigt var det i alla fall. Passerade mausoleet dÀr farbrorn med Rödatorgets skridskobanadet lustiga skÀgget vilar uppstoppad tillsammas med askan av sin Àlskarinna och lite prominenta högdjur. Dagen var ganska grÄ sÄ ni fÄr hÄlla tillgodo med grÄtrista bilder, tror som sagt att jag skulle föredra att svettas en solig dag i Moskva nÀr solen glittrar i de gyllene lökkupolerna. NÄja det fÄr vÀl bli nÄgon annan gÄng.

Brinnande manSen ser vi nÄgot otÀckt och ovÀntat. en man som brinner. sedan ligger hans jacka pÄ marken och brinner, nÄgon kommer springande med en brandslÀckare. Jag tror dock inte han tÀnde pÄ sjÀlv för han verkade mycket chockad och var brÀnd pÄ bÄde hÀnder och i ansiktet.

GumFör att inte bli stÄendes stirrandes pÄ mannen som nog inte fÄr en sÄ mysig jul (Ryssar firar visserligen sin jul 6 Januari, NyÄr Àr deras stora högtid) gick vi vidare för att kika in pÄ Gum som brer ut sig pÄ andra sidan torget. Gum var förr stÀllet dÀr sovjetpamparna hade tilltrÀde för att konsumera, för sÄ var rÀttvisan i rÀttvisestaten Sovjet. Nu har alla tilltrÀde Àven om vÀldigt fÄ faktiskt kan handla dÀr.

Gum  Gum

Sen fick jag jaga efter killarna igen för de ville shoppa pĂ„ LITE mer prisvĂ€nligt stĂ€lle. för att vara ett land som inte firar jul fans det extremt mĂ„nga granar som blinkade och lyste sĂ„ att det var vĂ€rdigt Las vegas. De fanns precis överallt. En sak att tĂ€nka pĂ„ Ă€r att det kan vara knepigt att ta sig över de breda gatorna dĂ„ det inte alltid finns övergĂ„ngsstĂ€llen. DĂ„ gĂ€ller det att hitta en undergĂ„ng… Det mĂ„ste vĂ€l vara den enda gĂ„ngen undergĂ„ng Ă€r nĂ„got positivt?

 Promenad Julgran

Undertiden jag sprang försökte jag fota lite av den blandning av arkitektur som finns i Moskva men det gick sÄdÀr nÀr jag var ute pÄ joggingrunda. Bjuder pÄ ett par bilder.

Akitektur Akitektur

Slutligen hade killarna fÄtt nog av att leta julklappar och blev fika sugna. SÄ det blev till att börja kika etter lÀmpligt café. Vad kan dÄ vara mer ryskt Àn Starbucks? Det var tydligen helt nyöppnat men vi hade ju inte tid att springa runt och leta. Jag var rÀtt tacksam för det dÄ jag var röd och svettig som efter ett gympass. Enligt Martin sÄg jag hÀlsosam ut sÄ det fÄr vÀl gÄ.

 Starbucks Starbucks

Ryskt bubbelSen blev det smÄjogging och en snurrig vÀnda nere i tunnelbanan för att hinna tillbaka till hotellet innan Ilya skulle komma och hÀmta oss för ytterligare ett möte. DÀr fick vi presenter, om nÄgon undrar vad jag fick sÄ var det rysk Champagne sÄ nu Àr jag klar inför nyÄr ocksÄ.

Taxi till flygplatsen dĂ€r jag fick bĂ€dda in flaskan i min tĂ€ckjacka för att fĂ„ hem den hel, dĂ„ vĂ€tskor numer mĂ„ste packas ner som sĂ€kert alla vet. Grabbarna kom igenom passkontrollen fortast och jag blev föga förvĂ„nad nĂ€r jag hittade dem shoppandes igen… jag bara skrattade. Jag hoppas alla stryker sina fördomar om att kvinnor Ă€r de som Ă€r shoppinggalna det har nu blivit motbevisat!

Naturligtvis fick vi köa ett par timmar i planet. De anvÀnde endast EN bana för bÄde start och landning. SÄ köandet i landet finns kvar.

4 har sagt sitt

Tags: , , ,

4 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Moskva i rasande fart.”

 1. Det här sa Charlotte den 17 december, 2007 klockan 17:36 1

  Moskva verkar vara en spĂ€nnande stad att besöka – inget resmĂ„l man bruka tĂ€nka pĂ„ direkt nĂ€r man ska Ă„ka pĂ„ semester, men det hade varit intressant.

 2. Det här sa Cia den 17 december, 2007 klockan 20:49 2

  Charlotte: Nej jag hade nog inte heller Äkt till Moskva om det inte varit en affÀrsresa. Men jag gillade verkligen staden.

 3. Det här sa diana den 19 december, 2007 klockan 15:20 3

  Det lÄter som ett resmÄl för mig. Snygga bilder.

 4. Det här sa Cia den 19 december, 2007 klockan 16:01 4

  Diana: Tack, för jag tycker bilderna var grĂ„a och trista. Fast jag försöker verkligen visa ett blandat Moskva 😉