Slappsöndag

Skrivet av den 22 februari, 2009 i Bakat & smaskigt

Det blev en slappsöndag för min del tills M fick myror i rumpan, jag orkade inte gå ut för oj vad ont i magen jag har haft. Då kom jag på att vi kunde ju baka så det blev kumminbröd. Bullarna var lite väl onyttiga. Så klart hade jag inte huvudet med mig och använde dubbel mängd jäst. Det blev ett gigantiskt bröd men det blev riktigt gott. Det kommer jag att göra fler gånger. Helt eget recept dessutom

Ingredienser 1 Monsterkumminbröd:
• 5 dl vatten
• 2 tsk hel kummin
• 50 g jäst
• 3 msk olivolja
• 1 1/2 tsk salt
• 3 dl rågmjöl
• 8-10 dl vetemjöl

Så här bakar du mitt monster:
Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med kummin. Låt stå och svalna tills vattnet har blivit fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och rör den slät med olja, salt och degvätska.
Tillsätt rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop det hela till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Knåda degen och forma den till ett avlångt bröd. Lägg brödet på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Gör ett rutmönster på brödet med en vass kniv. Grädda brödet i ugnens nedre del tills det har blivit gyllenbrunt (För övrigt min hemkunskapslärares favorit uttryck och det ska sägas på bred skånska), 35-45 minuter i 175 graders ugnsvärme. Låt svalna under bakduk så får den inte så hård skorpa.

Inte bara jag som haft slappsöndag ser man på bloglovin´ 🙂
slappsondag

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 har sagt sitt

4 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Slappsöndag”

 1. Det här sa Carina den 23 februari, 2009 klockan 19:55 1

  Men herre gud du gör egna brödrecept så bara,
  skulle jag då aldrig våga, har aldrig någonsinn
  varit en ”fena” på bak och lär aldrig bli även
  om jag älskar att stöka i köket!

  Nja jag hade inte det som behövdes till kumminbröd och ville inte handla fler mjölsorter och så gjorde jag fel och …tja heltplötsligt hade jag bakat ett jättegott bröd i alla fall! Kanske kommer från barndommen då jag försökte baka muffins i solen för att jag inte fick använda ugnen när jag var själv. Experimentlusta med lite man tager vad man haver. Går det så går det.
 2. Det här sa Linda den 24 februari, 2009 klockan 14:43 2

  jag och baka går inte så där jättebra ihop. Kanske för att jag är så pass osäker på bakning så jag måste följa ett recept till punkt och pricka. Det gillar jag INTE. När jag lagar mat kan jag ju dutta i lite si och lite så… jag vet ändå att det kommer bli bra.

  Nja att det funkar med mig och bakning är nog mest tur…
  För tja jag vet lite vad jag kan ändra och ibland blir det ändrat helt av misstag 😉
 3. Det här sa ina den 24 februari, 2009 klockan 16:36 3

  hej! blev glad över din humor igen! hoppas det går bra med allting, vårsolen tittar fram ibland, trots de stora snökupor kan man se slutet på vinterlidandet iaf ➡ ska tänka på dina bullar. kummin tycker jag om. kram 😀

 4. Det här sa C a m i l l a den 24 februari, 2009 klockan 21:17 4

  God kväll! Du är utmanad hos mig. 🙂
  Kram!

Trackback URI | Comments RSS

Vad tycker du?