Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

To Russia with love

Skrivet av den 12 december, 2007 i Resor

Ryska stadsvapnetSanningen att sÀga sÄ förvÀntade jag mig inte sÄ mycket frÄn den hÀr resan för min personliga del. Det hÀr skulle bli en affÀrsresa dÀr jag befann mig instÀngd i ett mötesrum större delen av tiden. Jag skulle supas full med hjÀlp av vodka och gÄr pÄ klubb dÀr halvnaknaflickor dansade. Visst blev det lite mötestid och visst blev det vodka, men mest av allt blev jag tagen av Moskva. För trots att det var grÄtt mörkt och trist visade Moskva att hon med all sÀkerhet kan strÄla nÀr hon slipper vinterblekheten, och fÄr lite fÀrg av solen.

Visst kĂ€ndes det som mina fördommar skulle besannas nĂ€r planet Ă€ntligen fick landa och taxat in till terminalen. Vi fick inte docka före grĂ€nspolisen anlĂ€nt och det svartnade inne i planet dÄ generatorn som skulle ge ström la av medan vi vĂ€ntade. Och nĂ€r köerna för att ta sig genom passkontrollen  knappt rörde sig. Första kĂ€nslan var att vi kommit till ett ineffektivt land dĂ€r alla fortfarande levde med ett tĂ€nk hos statsanstĂ€llda utan yrkesstolthet. Men den kĂ€nslan glömde jag bort under resten av resan sĂ„ fort den barska kvinnan i passkontrollen tittat upp pĂ„ mig och med ett leende sagt ”welcome to Russia”

Vi blev upphĂ€mtade av Ilya vĂ„r ryska partner och han körde oss till hotellet. Som var magnifikt. DĂ€r plockade vi nog nĂ„gra poĂ€ng (Pengar och priset pĂ„ prylar tycks imponera hĂ€r) och jag hade visst lyckats boka in ett riktigt imponerande hotell. Ännu mer imponerande var tydligen det faktum att vi lyckats boka det till nĂ€stan ingen kostnad alls (om man ser till vad det borde kosta, det upprepades nĂ€mligen mĂ„nga ggr att vi gjort en strĂ„lande deal). LĂ€ngs vĂ€gen till hotellet fascinerades jag av de lĂ„nga band av trippel ljulbelysning som strĂ€ckte sig hela vĂ€gen frĂ„n flygplatsen och hela vĂ€gen in i Moskva.

 Kuddchokladen Mitt rum i Moskva Min utsikt i Moskva

Att ta sig fram i Moskva Àr dock ingen lÀtt sak dÄ det Àr trafikstockningar allt som oftast. Vad det beror pÄ har jag inte riktigt klurat ut för det gÄr upp till 14 filiga vÀgar genom Moskva. 

 moskva_restaurang2_thumb.jpgVi blev sedan lotsade till en fantastisk restaurang som jag inte för mitt liv tycks kunna koma ihĂ„g namnet pĂ„ (NĂ„got pĂ„ O, tur att mitt liv inte hĂ€nger pĂ„ det!). Det lĂ„g i en stor vacker stenvilla frĂ„n 1700-talet. DĂ€r introducerades jag till rysk matkultur. SmĂ„ förrĂ€tter som man plockade det man önskade ifrĂ„n, soppa (SjĂ€lvklart testade jag Borscht), varmrĂ€tt för min del blev det vildsvin (vi valde att hoppa över efterrĂ€tten, vilket jag Ă„ngrar idag, trots att jag var mĂ€tt för jag hade gĂ€rna provat nĂ„got traditionellt dĂ€r med). Genom hela mĂ„ltiden drack vi vodka som serverades i miniatyrvinglas och större vinglas med tranbĂ€rsjuice. Jag blev tillfrĂ„gad om jag önskade dricka nĂ„got annat dĂ„ jag Ă€r kvinna, men jag vill göra det ”rĂ€tt”. Och jag mĂ„ste sĂ€ga att med den vodkan sĂ„ skulle jag nog mĂ„nga gĂ„nger föredra detta dĂ„ det lĂ€t smaken pĂ„ maten komma fram.

InteriörRyssar tycks ocksÄ vara vÀldigt artigt uppfostrade för min jacka togs om hand först,  Ilya sÄg till att min stol var utdragen och han vÀntade med att sÀtta sig tills jag satt. NÀr Alexander dök upp pÄ restaurangen strax efter att vi fÄtt vÄrt bord strÀckte jag fram handen för att hÀlsa som grabbarna men se nej det gick inte, utan en lÀtt kyss pÄ handen skulle det vara. De kan till och med fÄ MIG att kÀnna mig nÀtt och kvinnlig, ingen dÄlig bedrift som bara ett fÄtal svenska mÀn klarat av. Enligt svensk tid var middagen avklarad runt 01:00. Tack och lov blev det ingen fortsÀttning pÄ kvÀllen.

2 har sagt sitt

Tags: , , ,

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “To Russia with love”

 1. Det här sa Camilla den 15 december, 2007 klockan 18:57 1

  Men vad hĂ€rligt det lĂ„ter! 🙂 Jag skulle ocksĂ„ gĂ€rna vilja Ă„ka till Moskva, frĂ€mst för alla vackra byggnaders skull. Kanonbra att resan blev sĂ„ lyckad för er och att de var sĂ„ artiga och trevliga mot er, sĂ„nt betyder jĂ€ttemycket.
  Kramar!

  det kommer mer!
  .
 2. Det här sa Carina den 15 december, 2007 klockan 20:26 2

  LĂ„ter ju som en alldeles perfekt resa du varit pĂ„ 🙂
  Men du, jag höll pÄ krÀkas nÀr jag lÀste om vodkan,
  herre gud, har de ingen öl eller vin dÀr dÄ?
  Ser otroligt fint ut pÄ dina foton, ha en go kvÀll, Carina

  Vodkan kÀnns inte alls som hemma, dessutom Àr den nog lite svagare kanske 30% istÀllet . Jo det finns nog bÄde öl och vin Àven om jag förstÄtt att öl inte Àr nÄgot som dricks till mat pÄ restaurang.