Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Kaffe idiot

Skrivet av den 14 juli, 2007 i Halvfabrikatens Drottning

Cappuccino med hj√§rtaHmmm √§r det fler √§n jag som inte alls kan leka barista¬†och ha full koll p√• vad alla uttryck inneb√§r… Vilka m√§ngder som √§r r√§tt. Jag gillar latte, det vet jag. Bilden med cappuccino √§r ihopsl√§ngd hemma s√• ni f√∂rst√•r s√§kert att det finns en espressomaskin h√§r. Men nu √§r det bara vanliga bryggaren som g√•r. T√§nkte i alla fall att jag skulle r√§ta ut eventuella fr√•getecken om m√∂jligt…

Espresso: 4cl espressokaffe tillagat i espressobryggare, serveras i espressokopp
Doppio: En dubbel espresso, dubbla mängden kaffe i en espressokopp
Lungo: En espresso gjord med mer vatten än vanligt
Ristretto: En koncentrerad espresso på ca 2 cl
Macchiato: En espresso med en uns ångad mjölk på toppen
Con Panna: Som macchiato fast med vispad grädde på toppen
Latte macchiato: En omvänd Macchiato, dvs mjölk med enkel espresso. Serveras i glas
Café au lait: 2/3 espresso och 1/3 varm mjölk. Serveras i en stor kopp eller skål
Caffé latte: 2/3spresso och 1/3 ångad mjölk. Serveras i glas med lite skummad mjölk på toppen
Cappuccino: En espresso med skummad mjölk. 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk, 1/3 kummad mjölk på toppen. Serveras i kopp. Garneras med kanel, kakao eller kardemumma.
Cappuccino Scuro: Görs på mindre mjölk än vanligt
Cappuccino Chiaro: Görs på mer mjölk än vanligt
Caffé Mocha: 1/3 espresso, 1/3 ångadmjölk, 1/3 varm chokladmjölk, lite socker eller chokladsirap för godisråttan. Serveras i högt glas.

En har tyckt till än så länge

En har tyckt till när det gäller mina tankar om “Kaffe idiot”

  1. Det här sa Irina den 9 februari, 2010 klockan 21:03 1

    Konstig att latte macchiato kan tolkas p√• flera olika s√§tt. Varje g√•ng jag bes√∂ker ett nytt caf√© √§r jag tvungen att till√§gga ”allts√• vanlig latte gjord p√• en enkel espresso” f√∂r att f√∂rs√§kra mig om att f√• det jag vill ha.