Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Kärringkaka – det är OK att misslyckas!

Skrivet av den 7 maj, 2007 i Bakat & smaskigt

Kärringens hjärtekakaSju sorters kakor och kaffe på bit är inte riktigt min grej alla sju sorter smakar ju ändå likadant, mer eller mindre. Mjuka kakor är ju mycket trevligare, problemet med dem är ju bara att de är ju lika torra som alla sju sorters kakor dagen efter. Det är då Kärringkakan kommer in. Dessutom kan man misslyckas och den blir bra i alla fall det är en juste kärring!

Det här behöver du (inga halvfabrikat den här gången):
2 ägg
2 dl socker
1 dl varmt vatten
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Ovanpå kakan:
100 gr smält smör
1 äggula
½ dl socker
Cocosspån

Sätt ugnen på 200ºC. Smörj och bröa en platt kakform, jag gillar min hjärtform. Vispa upp ägg och socker, vispa ner  bakpulver och vaniljsocker. I med vatten och mjöl. Häll smeten i formen och placera den i mitten av ugnen. Som vanligt är gyllenbrun ett ledord, det får mig faktiskt att tänka på min "hemkumpalärare" som inte kunde tjata nog om just gyllenbrun.  Känn efter om kakan är klar med en provsticka efter 30 min. Normal tid är mellan 30-40 min. Är den klar… du vet när ingen smet fastnar på stickan så stjälper du upp kakan på ett fat och låter den svalna.

Under tiden kakan svalnar rör ihop smör och äggula (Viktigt! – Smöret får inte vara för varmt när äggulan blandas ner då stelnar gulan och det skär sig. Då är det bättre att ha smör och äggula i kastrullen redan  från början). Tillsätt socker och värm sedan på varmplatta tills sockret smält, karamelliseras heter det visst på bagarspråk tror jag. Låt det stelna. (Misslyckas du här och det fortsätter att se ut som skirat smör så funkar i alla fall, det är OK att misslyckas . Jag har testat ”skirat smör” varianten ett flertal gånger också ;-), inte lika profigt men gott på sitt eget vis… Dessutom håller den varianten bäst.  Bred ut krämen på kakan toppa med Cocos. I mitt fall har jag även lite sockerdekorationshjärtan, de finns att köpa i alla välsorterade mataffärer.

Tidigare har jag även kallat den Tant Cias hjärtekaka, då lite gott någon gång kan vara gott för själen även om den rent fysiskt kanske inte är bra för hjärtat!

2 har sagt sitt

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Kärringkaka – det är OK att misslyckas!”

  1. Det här sa Linda den 23 maj, 2008 klockan 12:45 1

    Den såg smarrig ut… jag har hittat en tårta med dumlekräm… tror jag sak prova på den!

  2. Det här sa Cia den 23 maj, 2008 klockan 13:02 2

    Linda: Dumlekräm låter gott fast väldigt sött.