Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Livet från den ljusa sidan

Skrivet av den 3 juli, 2009 i Halvfabrikatens Drottning,Svammel

Ja ni har ju hajat att livet är lite av en missär just nu. Då ställer M och jag till med New York frulle. Just amerikanska pannkisar med skivad jordgubbar förknippar vi båda väldigt mycket med NY. Vi har båda börjat längta dit igen. Vi får väl se när det blir av. Själv längtar jag en hel del till Florida, det känns som evigheter sen jag var där och hälsade på. Fast mest vill jag bara njuta av Florida, bad i pool besök på diverse parker jag har missat Key West och Everglades trots att jag varit där så många gånger. Nu skulle jag vilja vara turist och se mig om lite 😉

Tills vidare får jag nöja mig med amerikanska pankisar 😉

ny_breakie


Uppdatering:
Linda undrade efter receptet. Jag brukar fuska med färdig mix men det här är ett klassiskt recept

Det här receptet är typsikt amerikanskt. Pannkakorna skall vara ännu mindre, och ännu tjockare, ½-1 centimeter tjocka. Smeten blir mycket fastare än våra pannkisar. Och helst skall de naturligtvis serveras med lönnsirap, det finns massor med konstgjord lönnsirap i butikerna nu för tiden den är lite tjockare än äkta, vilket jag gillar. Men tror äkta är ”nyttigare” så jag köper det i alla fall.
Du behöver:
* knappt 5 dl vetemjöl (nästan dubbelt så mycket som i receptet ovan!)
* 2 ½ tsk bakpulver
* 1 tsk salt
* 3 msk socker
* drygt 2 dl mjölk
* 3 ägg
* 50 g smör

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, men gör du det så undviker du att få allt för många klumpar.
Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Några klumpar är OK du behöver inte vispa ihjäl dig.
Stek 2-36 små pannkakor åt gången, ca 10 cm i diameter. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader. Eller gör som varje riktig amerikan micra när du är klar 😉
Servera med lönnsirap & siktat florsocker, jordgubbar, knaperstekt bacon, eller vad du tycker passar bra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 har sagt sitt

4 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Livet från den ljusa sidan”

  1. Det här sa Linda den 3 juli, 2009 klockan 15:31 1

    Men så smarrigt det där såg ut.. .jag har aldrig ätit amerikanska pankisar!

    De är mer som en blandning mellan pankisar och bröd. De äts med frukt/bär ich lönnsirap. Jag har även lärt mig äta dem med lite siktat florsocker på.
  2. Det här sa Linda den 3 juli, 2009 klockan 23:08 2

    Recept? svåra att lyckas med? passar dom till frulle eller mer som lunch?

    Jag brukar fuska med färdig mix men det här är ett klassiskt recept

    Det här receptet är nog mer typsikt amerikanskt. Pannkakorna skall vara ännu mindre, och ännu tjockare, en centimeter tjocka är inget ovanligt. Smeten blir mycket fastare än våra pankisar. Och helst skall de naturligvis serveras med lönnsirap, det finns massor med konstgjord lönnsirap i butikerna nu för tiden den är lite tjockare än äkta vilket jag gillar. Men tror äkta är bättre så jag köper det i alla fall.
    Du behöver:
    * knappt 5 dl vetemjöl (nästan dubbelt så mycket som i receptet ovan!)
    * 2 ½ tsk bakpulver
    * 1 tsk salt
    * 3 msk socker
    * drygt 2 dl mjölk
    * 3 ägg
    * 50 g smör

    Gör så här:

    Smält smöret och låt det svalna.
    Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, så undviker du att få allt för många klumpar.
    Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Några klumpar är OK du behöver inte vispa ihjäl dig.
    Stek 2-36 små pannkakor åt gången, ca 10 cm i diameter. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
    Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader. Eller gör som varje riktig amerikan micra när du är klar 😉
    Servera med lönnsirap & siktat florsocker, jordgubbar, knaperstekt bacon, eller vad du tycker passar bra.

  3. Det här sa Linda den 4 juli, 2009 klockan 22:58 3

    Tack.. måste testas nån gång..

    Ja det tycker jag verkligen.
  4. Det här sa C a m i l l a den 5 juli, 2009 klockan 13:39 4

    Gud så gott! Måste testas. 🙂
    Hoppas ni kommer iväg till USA, det lät ju verkligen som att ni tänkte på det. Skönt att du är piggare och gladare igen.
    Kram!

    Ja gör det, förutom den söta varianten gillar jag knaperstekt bacon till prova båda varianterna.
    Blir ingen USA resa i år i alla fall. Blir ingen riktig semester alls känns det som. Fast jag hade bokat 3 veckor, nu använder jag 2 om jag inte blir fortsatt sjukskriven.

Trackback URI | Comments RSS

Vad tycker du?