Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Pannkaka av alltihop…

Skrivet av den 1 maj, 2007 i Middagstipset

Pannkakor

Det är visserligen mÃ¥nga Ã¥r sedan nu men jag visste att jag inte kunde steka pannkakor… det var bÃ¥de fysiskt och psykiskt omöjligt för mig. M peppade mig och sa att vem som helst kan laga pannkakor… Jo tjena sa jag med en grimas. Testa du kan inte misslyckas peppade han vidare… Jag lovar jag kunde misslyckas… Jag vispade ihop min smet efter anvisningar enligt Ms ”pÃ¥-känn-recept” Jag lovar det gick inte att vända dem och hur jag en gjorde blev de bara en blek smet i pannan. Eftersom det kom en del svordomar frÃ¥n spisen förbarmade sig M över mig och erbjöd sig att ta över stekandet… det var fel pÃ¥ smeten…det gick inte… jag fixar det sa Ms snällt… Hmmm morrade jag. Men det gick verkligen inte att fixa smeten varken med mer ägg mer mjöl eller pÃ¥ annat sätt… det blev helt enkelt bara pannkaka av alltihop.
Det är egentligen ett under att jag vågade mig på ett nytt försök men det gjorde jag. Nu använder jag ett mycket exakt recept och misslyckas aldrig… eller har inte misslyckats än…

Det här är visserligen inget halvfabrikatsrecept men det är ju ändå Drottningen som gör dem.

Pannkakor

4 ägg
6 dl vetemjöl
12 dl mjölk
1 tsk salt
Fryst smörpinne

Tillredning
Vispa samman äggen och litet av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken samt salt.

Värm upp stekpannan tills den ryker (annars blir första pannkakan degig), dra sedan ner värmen till näst högsta på spisen. Använd den frysta smörpinnen för att smöra stekpannan. Med en stor stekpanna blir det lagom med en deciliter pannkakssmet. Lyft pannan och rulla runt den så att smeten fördelas jämt, när smeten stelnat är det precis lagom att vända den och den har hunnit få fin färg. Grädda pannkakorna på båda sidorna tills de blir jämnt ljusbruna. Rör om i smeten i skålen då och då under gräddningen så att inte mjölet sjunker till botten.

Pannkakorna läggs på hög när de är färdiggräddade. Om du ska fixa med något annat typ vispa grädde när du stekt färdigt lägg en upp och ner vänd tallrik över pankisarna så håller de värmen tills du ska servera.

2 har sagt sitt

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Pannkaka av alltihop…”

  1. Det här sa Nettan den 1 maj, 2007 klockan 21:27 1

    Hej!

    Ville bara säga att du har en mycket fin hemsida!!! Annorlunda och härlig. Gillar sättet du skriver på med 🙂

    Ha det gott

    /Nettan

  2. Det här sa rbrslv den 2 maj, 2007 klockan 7:14 2

    man kan ”övningsköra” själva stekmomentet genom att steka plättar tills man besittter den konstarten, sen gÃ¥ över pÃ¥ pannkaka, Men även den varianten föutsätter ju att smeten är ok förstÃ¥s…….;)