Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

När jag blir stor…

Skrivet av den 26 mars, 2008 i Svammel

Jag blev nämligen tilldelad vuxen poäng av M i helgen då jag som alltid föredrar sedan-modeller på bilar gör en helomvändning.

Vi sitter i bilen och möter en sprillans Cadillac sedan.
Jag: Där är den där nya modellen på Cadillac som L på jobbet ska ha som firmabil.
M: Ja den var ju lite anorlunda
Jag: Jo fast den är nog snyggare som kombi! (?)
M: Nä nu plockar du vuxen poäng.

När vi kom hem surfade jag in på Cadillacs hemsa för att kolla lite och då hamnade jag heeeelt osökt på Corvettes sida. Läckra sportbilar över halvmiljonersklassen. M och jag skämtade om att jag skulle mejla dem och fråga om den fanns som kombi och om den har isofixfäste i baksätet. Jo vi har lite egen humor jag och M. Jag skulle kunna ställa samma fråga till BMW angående deras Z 4. Undrar om jag skulle få svar? 

Fazer MemmaFör det andra fick jag vuxen poäng för att jag helt plötsligt tyckte Memma var hel OK. Memma är en finsk delikatess som enbart äts till påsk tillsammans med ovispad vispgrädde (Några sockrar den också). Memma ser ut som ogräddad extra mörk kladdkakesmet men smakar hmmm typ som mörkt bröd, så smakchocken kan bli förödande om man väntar sig just choklad.
Jag känner visserligen inte till någon som gör sin egen memma, inte ens min farmor gjorde det då hon levde. Nej Fazers skulle det vara. helst i näverriva som så klart var tryckt på kartongen då äkta vara hade blivit lite väl lyxigt (Synd att de slutat med det trycket, för det tyckte jag var charmigt).
Hur som helst så är det så här du gör memma:
• 2 l vatten
• 8 dl rågmjöl
• 3 dl rågmalt
• 1 tsk salt
• 1 dl sirap
• 1 msk pomeransskal
Värm vattnet till ca 60 grader. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt sedan stå varmt utan att koka i 3 timmar. Låt koka upp 5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast form eller riva och grädda tre timmar i 175 grader. Rör under de första två timmarna om var femtonde minut.

Som ni ser på innehållet har det en väldigt säregen smak som det tagit mig nästan 38 år att vänja mig vid. Min storhetstid kommer snart, kanske jag blir vuxen en dag.
 

7 har sagt sitt

7 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “När jag blir stor…”

 1. Det här sa Linda den 26 mars, 2008 klockan 22:12 1

  Svar: Ja det är just därför jag kört Canon. Har haft kvar analoga objektiv som passat och så… Men förra våren sålde jag både den digitala och den analoga. Inkl. alla tillbehör. Så nu kan jag tänka ”över gränserna” och börja om med nytt märke… Jag har varit helt inställd på Canon, men idag kom jag ju på det där med att jag ändå inte har gamla objektiv kvar… så jag fick genast mer att fundera över!

 2. Det här sa Linda den 26 mars, 2008 klockan 22:13 2

  Hmmm.. vet inte om jag skulle vilja smaka.. Brukar finnas här i butikerna till påsk. Ser läbbigt ut!

 3. Det här sa Cia den 26 mars, 2008 klockan 22:32 3

  Linda: Gå till en butik och känn och kläm på dem, låt säljaren göra sitt jobb genom att berätta vad de ser som för och nackdelar. Fast de brukar ofta vara liiite partiska om de har en systemvariant själva 😉 . Ahhh smaka kan man ju alltid göra. Jag har smakat många ggr och plötsligt föll det mig i smaken…mysko.

 4. Det här sa Camilla den 27 mars, 2008 klockan 11:51 4

  Svar från min blogg: Ja, men man kan ju inte få allt… i dag skiner solen däremot och jag sitter här på jobbet – långt ifrån både kamera och orkidéerna… 🙁 Milla skulle man kunna äta upp, så söt är hon – och hon jamar fortfarande ”kattungejam”, du vet ”miiiii” i stället för ”mrjau” som storkatterna gör. 🙂

  Memma gillar jag inte, men nu har jag inte testat på ett par år och då jag också uppnått den fantastiska åldern av 38 år kanske det är dags att testa i år igen? Men nu är ju påsken över… Det smakade väldigt… sött… lite katrinplommon/plommonaktigt har jag för mig…

  Kram och ha en superbra torsdag! Här skiner solen!

 5. Det här sa Cia den 27 mars, 2008 klockan 16:27 5

  Camilla: Eländes elände 😉 Jag längtar hem och till helgen! Vår lilla tjej skriker mer än jamar hon låter förfärligt både när hon är nöjd och missnöjd. Storkatten har ett betydligt behagligare läte även om det låter skarpt på actionrullen.
  Memma smakar konstigt men tydligen kan man lära sig att uppskatta det. Fast varför göra det om man inte har den traditionen i familjen? Nä ät en god kladdkaka eller någon smarrig paj istället 😉

 6. Det här sa Carina den 29 mars, 2008 klockan 23:06 6

  46 och har aldrig hört talas om mumma……eller
  vad det hu heter, kanska dags att utöka sina
  matvanor en smula!
  Kramkram Carina

 7. Det här sa Cia den 30 mars, 2008 klockan 11:34 7

  Carina: Mumma är någon slags dryck, memma ja det är mysko desert 😉