Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ÀndÄ inte sÄ hemliga vÀrld.

Ryssland fyllt av överraskningar

Skrivet av den 13 december, 2007 i Resor

babaevsky_choklad.jpgEfter frukost blev vi upphĂ€mtade pĂ„ hotellet och tog oss till kontoret. SĂ„ fort vi klev ur bilen fylder nĂ€san av doften av choklad frĂ„n fabriken som lĂ„g lĂ€ngre ner pĂ„ gatan, det retar mig att jag inte fotade byggnaden som lös julröd och ocksĂ„ finns avbildad pĂ„ chokladförpackningarna. Jag kan inte minnas att jag blivit sĂ„ övervĂ€ldigad av en doft tidigare. jag har alltid fashinerats av genuina traditioner som hĂ„llit fram till idag och detta Ă€r den Ă€lsta konfektyrfabriken i Ryssland, Ă€ven om den under sovjettiden blev ”nationaliskerad” och fick heta #2.

Dufvenkrooks glöggsamlingSen blev det tid för att kika pÄ lokalerna, ha möte och överrÀcka presenter. Vi hade med oss en gammal bok med teckningar av Stockholm. Den satte tÄrar i ögonen pÄ Alexander som jag lÄtsades att jag inte sÄg. Vi hade Àven med oss Dufvenkrooks glöggsamling och Annas julburk med pepparkakor till bÄde Ilya och Alexander, dÄ vi hade med oss ytterligare en present till Elena som Àr min kontakt nÀr jag hanterar ordrarna kallades hon in och jag överrÀckte. Elena sÄg rÀtt bortkommen och generad ut, det Àr vad jag förstÄr vÀldigt hirakiskt pÄ ryska företag. Hon fan sig dock och gav mig en kindpuss som tack vilket bringade fram en lÀtt applÄd frÄn hennes chefer.Mötet i övrig redogör jag sÄ klart inte för.

Efter lunch var det dags för andra överraskningar för vĂ„r del. Alexanders överraskning var ett besök pĂ„ konstnĂ€rshuset (The central House of Artists) granne med Gorkij park. Museet Ă€r en byggnad ful som stryk, den ser ut som en simhall. JĂ€ttereklamskylten för mobiloperatören Megafon pĂ„ taket gör inte saken bĂ€ttre. Men utstĂ€llningen var dock betydligt intressantare den ryske konstnĂ€ren Ivan Shishkin. 3 av tavlorna har jag tidigare sett som diabilder under konsthistorialektionerna under mitt Ă„r pĂ„ konstskola. Ingen av bilderna berörde mig som dia bild men trĂ€ffade mig starkt i verkligheten. Min favorittavla av Shishkin har jag dock aldrig sett förr jag tror den Ă€r privatĂ€gd vilket kan vara en anledning. Alexander guidade oss sjĂ€lv pĂ„ ryska med hjĂ€lp av en tolk vilket var extra roligt.Morgon i en tallskog Den hĂ€r bilden Ă€r nog en av de mest kĂ€nda. Den har en lite rolig historia, det gjordes en ”maknadsundersökning” av vad det ryska folket ville se och det mĂ„lade Shishkin. Hans problem var dock att han trots att han var sĂ„ skicklig nĂ€r det gĂ€llde landskapsmĂ„lning inte kunde mĂ„la björnarna sĂ„ det fick hans vĂ€n Konstantin Savitsky göra. En annan av hans mest kĂ€nda mĂ„lningar som jag ocksĂ„ sett tidigare som dia heter ”In the Wilds of the North” den MÅSTE upplevas IRL. Den ses dock normalt i Ukraina dĂ€r den var inlĂ„nad ifrĂ„n. Nog med konsthistoria nu, Ă€ven om det finns mer att berĂ€tta.

Hockey, Finland mot RysslandMin chef hade vid ett tidigare besök nĂ€mnt att det skulle vara roligt att se ishockey, jag gisssar att han hade tĂ€nkt sig en loka match med t.ex. Dynamo moskva. Visst blev det hockey men inte en lokal match, nĂ€sta överraskning var hockey pĂ„ landslagsnivĂ„. Ryssland – Finland.  PĂ„ bĂ€sta platser mitt pĂ„ lĂ„ngsidan strax ovanför spelarbĂ„set. Med Tichonov den gamle landslagstrĂ€naren pĂ„ samma plats fast mitt emot.

Vi valde att Ă„ka tunnelbana tillbaks till hotellet istĂ€llet för att fĂ„ skjuts. Har ju hört att tunnelbanan ska upplevas, jag blev dock inte sĂ€rskillt imponerad förutom att det var i det nĂ€rmaste klotterfritt. Moskvas tunnelbanaSĂ„ klart Ă€r mĂ€ngden marmor ocksĂ„ imponerande och sĂ„ missade vi nog de vackraste stationerna, jag fĂ„r kanske ta mig en nĂ€rmare titt om jag besöker Moskva igen med mer tid för sightseeing.Nej ska man imponeras av nĂ„got sĂ„ Ă€r det att det Ă„ker lika mĂ„nga mĂ€nniskor hĂ€r som i NY och London tillsammans under en dag. En liten rolig detalj som man kanske inte tĂ€nker pĂ„ trots att man passerar dem Ă€r att rulltrapporna körs av ”rulltrappeförare” som sitter i smĂ„ hytter lĂ€ngst ner vid rulltrappan.

KvÀllen avslutades med en snabbpizza som vi fick tigga oss till att fÄ bestÀlla dÄ de skulle stÀnga stÀllet (inte sÄ konstigt med tanke pÄ att klockan var 23:05.  Raktframför mig pÄ restaurangen fanns en TV som visade kvÀllens hockeymatch, mitt i en tugga vart jag tvungen att avbryta mig för dÀr satt ju jag. SÄ nu kan jag bocka av det ocksÄ, jag har varit pÄ rysk TV *flinar*. KÀnde mig inte alls trött nÀr vi halkade hem till hotellet men sÄ fort jag lagt mig pÄ sÀngen höll jag pÄ att somna med klÀderna pÄ.

2 har sagt sitt

Tags: , , , ,

2 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Ryssland fyllt av överraskningar”

  1. Det här sa Camilla den 16 december, 2007 klockan 18:08 1

    Superkul att se och att lĂ€sa! Men jösses vad ni hann med mycket grejor pĂ„ er korta tripp. Den dĂ€r chokladdoften skulle jag ocksĂ„ vilja uppleva. 🙂
    Kram!

  2. Det här sa Cia den 16 december, 2007 klockan 22:05 2

    Camilla: Ja det hanns med en himla massa pÄ kort tid. Jag har inte ens skrivit ner allt jag sÄg. Stalins 7 Systrar var mÀktiga t.ex. Det fanns sÄ mycket vackra byggnader fast dem sÄg jag mest genom bilfönstret sÄ de blev inte sÄ mycket bilder men de minnena hoppas jag att jag att jag kommer ha med mig i alla fall.